Hospodaříme bez dluhů a modernizujeme živočišnou i rostlinou výrobu, říká Martin Střasák, finalista soutěže Manažer roku 2020
Prošel si pozicemi zootechnika i vedoucího živočišné výroby a ví také, co obnáší manuální práce v zemědělství. Jeho podnik produkuje ročně dvanáct milionů litrů mléka, ze kterého v mlékárně v Poličce vyrábějí mléčné produkty, kterými si spotřebitelé plní své ledničky. Finalistou soutěže Manažer roku 2020, kterou vyhlašuje Česká manažerská asociace, je ředitel zemědělského družstva Růžový palouček Martin Střasák.Do podniku, který nese poetický název, jsem za ním zajela a strávila tam krásný půlden.
Zemědělství je specifický obor, je závislý na počasí i na mnoha jiných faktorech. Jaké překážky musí manažer v zemědělství překonávat?
Z větší části hospodaříme na pronajaté půdě. V našem vlastnictví je jenom dvacet procent. Myslím si, že platíme dobré nájemné, ale občas někteří půdu prodají někomu, kdo s ní má jiný záměr než na ní hospodařit. Hodně by nám pomohlo, kdyby se uzákonilo to, že půda by při prodeji měla být prvotně nabídnuta tomu, kdo na ní hospodaří.
Vaše družstvo má kolem tři sta padesáti členů. Neumím si představit, jak je náročné zvládnout tolik vlastníků jednoho podniku.
Zásadní je dobrá komunikace. Dlouhodobě hospodaříme se ziskem a všem vlastníkům vyplácíme podíly na zisku. Nemáme žádné úvěry a veškeré investice jsou z našich vydělaných peněz. To vše jsou výsledky práce, se kterými jsou členové spokojeni.
Podnik, který se rozvíjí, musí investovat do technologií a držet krok s dobou. Jak se vám daří v této oblasti?
Vloni jsme otevřeli v Morašicích moderní odchovnu jalovic pro pět set padesát kusů. To byla velká investice. Před několika lety jsme postavili novu posklizňovou linku s celkovou kapacitou 8 000 tun řepky, případně pšenice, takže veškerou úrodu můžeme uskladnit. V Újezdci jsme před osmi lety realizovali výstavbu nového střediska pro 550 dojnic holštýnského plemene. Máme tam kruhovou dojírnu, která je podle mě šetrná ke krávám a pro obsluhu není tolik náročná.
Mají lidé zájem o práci v zemědělství? Nebo se potýkáte s nedostatkem pracovníků?
Není to růžová situace. Živočišná výroba vyžaduje chodit do práce i o víkendech a o svátcích, samozřejmě lidé se střídají. V rostlinné výrobě je to hodně o sezónních pracích. Snažíme se hodně investovat do mechanizace, pořizujeme moderní stroje, které jezdí podle GPS navigace, jsou pohodlné, nepráší se do nich, jsou klimatizované. To je jedna z věcí, které zájemce k nám do družstva přitáhne. Spolupracujeme se Střední zemědělskou školou technickou v Litomyšli, studenti k nám chodí na praxe a poměrně dost z nich u nás také už pracuje.
Zaměřujete se především na produkci mléka. Jak se cena této komodity během deseti let proměnila s ohledem na to, že ceny potravin v obchodech neustále rostou?
Koncové ceny potravin nedělají zemědělci, ale zpracovatelé a převážně obchodní řetězce. V současné době prodáváme mléko kolem devíti korun za litr. Když se podívám na vývoj cen mléka zpětně, jsme zhruba 60 halířů nad desetiletým průměrem.
Jaké máte nejen investiční plány do budoucna?
Plánujeme modernizovat středisko v Cerekvici, kde jsou zastaralé stáje a nevyhovující technologie dojení. Už máme stavební povolení. Do tří let bychom to chtěli mít hotové, a tím bychom měli zmodernizovanou celou živočišnou výrobu. I nadále se budeme zaměřovat na vyvážení rostlinné a živočišné výroby. A také chceme být atraktivním zaměstnavatelem, aby lidé měli důvod a motivaci jít pracovat do zemědělství.
Z čeho máte největší radost?
Těší mě, že se nám podařilo naplnit to, co jsme si vytyčili a máme podporu představenstva v realizaci našich investic. Rostou nám výnosy a zvyšujeme užitkovost při zachování reprodukce, zdraví i dlouhověkosti zvířat. Spolupracujeme s obcemi, na své náklady opravujeme cesty a také přispíváme na kulturní a společenské akce. Jsme součástí života na venkově a to, co děláme, má smysl.
A když přijdete z práce domů?
Mám tři děti, takže se věnuji rodině. A také jsem vlastníkem deseti hektarů lesa, což mi také bere dost času. Večer si rád přečtu knihy o historii. Rád sbírám a piji dobré víno.
NA VIDEOREPORTÁŽ SE PODÍVEJTE ZDE.